Flash – gir liv til nettsiden

10 02 2010

Jeg har som nevnt gledet meg til flash-delen av studiet . Har lenge hatt lyst å lære mer om flash-teknologien og få nok ferdigheter for å legge til animasjon og interaktivitet på nettsider. Siden jeg er helt fersk i emnet bruker jeg litt tid nå i starten å lese meg opp i tema. Trenger å få en bedre grunnleggende forståelse og   bli bedre kjent med muligheter, fagtermologi, program med mer. Har research litt på nett i kveld og oppsummerer litt her.

Når man lager en Flash-animasjon bruker man ofte Adobes Flash-program til produksjon. For å publisere animasjonen, bruker man Flash-programmet til å lage en swf-fil. Ved å legge denne swf-fila på en web-tjener (vanligvis ved å publiser en  html-fil som tar i bruk swf-fila) kan andre laste ned animasjonen fra Internett og vise den nettleseren.

For å presentere animasjonen (en swf-fil) trenger nettleseren nødvendig programvare.  En slik utvidelse kalles  plug-in, i dette tilfellet  en Flash-avspiller. For at andre skal kunne se vår animasjon må de altså ha installert en slik plug-in sammen med nettleseren sin.

Når man jobber med Flash må man forholde deg til flere filtyper. De viktigste filtypene er .fla-filer, .swf-filer og .html-filer

.fla-filer:
Det er denne filen man jobber med i Flash-programmet som inneholder alt man produserer (grafikk, actionscript m.m.).

swf-filer:
Flash generer en swi-fil. Swif-filen er selve presentasjonen som vises frem. Det er denne leseren laster ned via nettleseren for å se presentasjonen.

.html-filer:
Html filen opptrer som en form for container som presenterer swf-filen. Både html og swif-filen lastes opp på web-tjener og  publiseres på internett. 

I tillegg til disse tre filtypene, lager SC 4 en fil som heter AC_RunActiveContent.js. Denne  inneholder en funksjon som nettleseren trenger når den skal vise frem presentasjonen. Det betyr at når en flash-presentasjon skal publiseres må både swf-fila, html-fila og fila AC_RunActiveContent.js ligge i samme mappe til web-tjeneren.

Flash har kommet i mange versjoner. Den nyeste versjonen kalles versjon 10 og er inkludert i programvaresamlingen til Adobe Creative Suite 4.

ActionScript er et  programmeringsspråk for å lage avanserte web-applikasjoner. Den nyeste versjonen heter 3.0 og finnes i CS3 og CS4. ActionScript 3.0 er ganske annerledes enn tidligere versjoner.

Med Flash kan sidene bli interaktive, oppmerksomhetsfremmende og kommuniserende – et verktøy som hever det profesjonelle uttrykket. På denne siden kan man lett finne  litt  inspirasjon:

http://www.flashloaded.com/templates/

De grunnleggende begreper som brukes for Flash-animasjon  er klassifisert som filmer, scener og bevegelse

En Flash-animasjon kalles en Film. En film inneholder alle scenene, gjenstander, effekter og tiltak som utgjør den endelige animasjonen.

En film er en samling av Scener. Akkurat som i et TV-program eller ekte film, kan hver scene har en annen bakgrunn eller kameravinkel. Handlingen av filmen flyter fra en scene til en annen. En enkel animasjon ville ha en enkelt scene.

En scene er en samling av Objekter . Når en scene er ferdig fjernes alle objektene fra skjermen og filmen  flytter seg automatisk til neste scene. Typiske objekter er tekst- og bildeobjekter.

En Event er når noe skjer på et gitt tidspunkt i filmen eller som et resultat av en brukers handling.

Effekter er animasjoner som endrer utseendet på et objekt over tid.

En Enkelt Effect er der alle komponenter av et objekt beveger seg i fellesskap. Et eksempel er når alle bilder lysbildet til syne på en gang

Complex Effects er når flere gjenstander i en film eller når deler av et objekt beveger seg uavhengig (vanligvis bokstaver i en tekst-objekt). Komplekse effektene er vanligvis gjort i lag.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar